2014. május 8., csütörtök

ovi-ügy

Hat, muszaj errol irnom mert elegge vegyes erzelmekkel vagyok tele az oviba szoktatassal kapcsolatban. Pro es kontra termeszetesen. :) Hetfon kezdtuk, elotte voltunk mar 2x ovinezoben, szimpinek tunt az egesz, de kezdjuk az elejen.

Lajos Mate 2 eves lett, soha nem gondoltam volna, hogy megfordul a fejembe 3 eves kora elott oviba/bolcsibe jaratni, fujjogtam ha arra gondoltam, hogy nem velem van otthon es elegge kerdoen neztem azokra a szulokre akik "ido elott" ilyen intezmenyekre vagy akar bebiszitterre, tagesmutterra biztak gyermekeiket. Ezzel szemben, kb 2 honappal ezelottre megfogalmazodott bennem a gondolat, hogy talan nem artana a gyereknek a gyerektarsasag, amugy is unatkozik itthon ha sokaig be vagyunk zarva, meg aztan szepen beszel mar magyarul, mi lenne ha nemetul is megtanulna. Jottek az ervek, es pont kapora jott, hogy az utcankban a Faber Castel megnyitotta uj bolcsodejet. El is mentunk, megneztuk, pazar tenyleg, de mire megyunk vele ha a gyermek esetleg nem akar majd oda menni :D

Harom csoport van, egyenlore 8-10 fovel, minden csopiban 2 gondozo. Kreativ, muveszetis es termeszettudomanyos :) iranyzatokkal. Na ezt azert nem kell ilyen komolyan gondolni mint ahogyan hangzik. Szoval mi be is kerultunk a kek csoportba egy nagyon szimpi ovobacsihoz es egy kevesbe szimpi ovonenihez.

Elvileg a beszoktatas 6 het, ami azert valljuk be, eleg barati :)Addig ott lehetek amig ugy akarjuk, ugy latjuk stb. Nyulinak tetszik a dolog, aranyosak a gyerekek, sok uj jatek van, erdekes is az egesz. DE... Az elso ket napon csak szemlelodtunk, nezegettuk a tobbieket, az ovonenit-bacsit, jatszottunk, probaltuk felvenni a ritmust. A gondozok ilyenkor meg nem cuppannak ra a gyerekre, hagyjak, hogy az kemlelodjon felfedezze az uj dolgokat. Az elso ket nap ezzel el is telt. Nem szoltak ra, amiert felall az asztaltol, mert o mar befejezte, pedig ulni kellett volna, mivel a tobbi gyerek meg nem fejezte be, nem ok raktak tisztaba hanem en, en mostam a kezet stb....Masodik nap mar siman elment az ovobacsival kezet mosni, mig en bent maradtam a csoportban. Az ovonenit nem nagyon veszi emberszamba.

Nagyobb valltozas a programban tegnap allt be, amikor az ovoneni (Dani) megfogta es visszaultette a helyere reggeli vegen, hogy varja ki amig fel lehet allni. Nyuli persze uvoltott. Mikor masodszorra Michael az ovobacsi ultette vissza arra nem szolt egy szot sem, maradt ulve. Zarojelben megjegyzem, hogy Danival elotte semmilyen kontaktusa nem volt. Anyaoroszlankent azt gondolhatom, hogy talan nem a gyermek fegyelmezesevel kellene a kapcsolatepitest elkezdeni :D

Tegnap Dani megprobalta Nyulit tisztabatenni, mondanom sem kell, hogy nyuli rugott es kapalozott ahogy birt....nem engedte. Ezt sem vettem amugy jo neven, nekem ez kicsit ajtostol a hazba. Azt veszem eszre, hogy ha odajon hozza a gondozo, tobbnyire Michael es mondja neki, hogy gyere ulj az olembe es elkezdenek ezt vagy azt csinalni, Nyuli el van varazsolva es mindent csinal, erdeklodik, teljesen lekoti, gyakorlatilag sz@rik a vilagra es ram is, hogy mit csinalok. Ha sikerulne kozelebbi kapcsolatot epitenie a ket gondozoval vagy akar az egyikkel akkor nem lenne gond, ismerem a fiamat. DE ha nem probalnak vele kozelebbi bizalmi kapcsolatot kialakitani akkor sem most, sem 2 honap mulva nem lesz hajlando ott maradni. Az egyenlore nem megy neki, hogy sodrodik az arral es megy a tobbiekkel, kell neki egy ember aki fogja a kezet es megmutatja neki, hogy mit hogy csinalunk. Ha nincs mellette ez az ember, akkor jon hozzam es huz magaval. Nem lehet egyszeruen megfogni es tisztaba tenni, nem lehet egyszeruen leultetni a fenekere, hogy maradjon ott, mert ezt egy idegentol nem fogadja el es nem is erti az egesz szitut. Michaeltol sok mindent elfogad, de marhara igenyli a figyelmet.

Tisztaban vagyok vele, hogy nem o van egyedul a csoportban, raadasul van 2 picurka, alig egy evesek, akik lekotik a gondozokat es sokszor e mellett senkire sincs idejuk. De igy ez nem fog mukodni, ezek a gyerekek meg picik, nem jatszanak egymassal, nem kotik le egymas figyelmet, mindegyik a gondozot figyeli, lesi, es ha rajuk iranyul a figyelem akkor csinaljak amit kell. Kesobb Nyuli is meglenne ezekkel a parameterekkel, de eleinte nem. Eleinte kell neki, hogy megismere oket, hogy egyutt csinaljanak ezt azt, hogy kozelebb keruljenek egymashoz, es ezt megoldani nem az en feladatom. En ismerem Nyulit, nagyon nyitott gyerek es ha valahol jol erzi magat es van legalabb egy olyan ember ott akiben bizik, akkor ott elmarad.

Persze meg nagyon friss ez az egesz, sok minden fog valtozni, alakulni, en biztosan most soteten latom a helyzetet :D

Holnap nem lesz Michael, csak Dani....akit amugy szinten respektalna a fiam, ha nem a "sitzen bleiben"-nel inditana :D



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése